Koho se Fiala bojí? Tiše kouká na stamiliardy, ale raději vezme lidem z výdělků. Politici vědí

03.04.2023 20:01 | Komentář

Narazí vláda se záměrem zvýšit daň z příjmů fyzických osob? Úvahy, které poslední dobou pronikly do veřejného prostoru, se zdají spíše nereálné. Proti se vyslovuje opozice, vládní Piráti a řada poslanců ODS to odmítla okamžitě. „Vláda se chová katastrofálně, jako špatný film“. „Zdanit nadnárodní korporace, na peníze lidí nesahejte.“ Padlo toho víc.

Koho se Fiala bojí? Tiše kouká na stamiliardy, ale raději vezme lidem z výdělků. Politici vědí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Poslední týdny se dostávají do médií zprávy o plánu na zvyšování mnoha daní. Vládní kabinet debatuje o výrazném navýšení daně z nemovitostí, TOP 09 a STAN prosazují zvýšení DPH a naposled média informovala o plánu na zvýšení daně z příjmů fyzických osob. 

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26159 lidí

Některá média připomněla dřívější vyjádření premiéra Fialy i ministra financí Stranjury o tom, že vláda se dříve ke zvyšování daní stavěla razantně negativně. Řada poslanců ODS se již stihla veřejně vyjádřit, že zvláště navýšení daně z příjmů fyzických osob nepovažují za šťastné. Prosazují to však další koaliční subjekty, jako například STAN a KDU-ČSL. ParlamentníListy.cz se obrátily s anketním dotazem na politiky všech stran, jak se k takovému návrhu staví, a zda to občané prostě musí akceptovat, anebo má vláda zdroje do rozpočtu hledat jinde.

„Konsolidace veřejných financí, která je založena na nárůstu inkasa daně z příjmů fyzických osob, tedy výběru od občanů z jejich příjmů, může být výsledkem jenom jednání asociálního kabinetu Petra Fialy. Pod taktovkou této vlády zažíváme enormní inflaci a ta výrazně snižuje životní úroveň našich obyvatel. Meziroční pokles reálné mzdy máme na jedné z nejvyšších úrovní ze všech zemí OECD. V této době navyšovat zdanění příjmů mi připadá zcela nemyslitelné,“ míní exministryně financí a šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Podle jejích slov je dnes potřeba navázat na pozvolný plán rozpočtové konsolidace představený Babišovou vládou v roce 2021. „Mezi hlavní pilíře patří snižování objemu peněz na platy úředníků prostřednictvím digitalizace, slučování a rušení agend a snížení provozních výdajů a efektivní čerpání 962 miliard z programového období 2021-2027. Můžeme diskutovat nad předvídatelným zvyšováním některých spotřebních daní. Důležitým bodem je také důsledná revize daňových výjimek a také navázat na úspěšný boj proti daňovým únikům. Česká ekonomika je dnes jako jedna z mála zemí EU v technické recesi a pětikoalice do toho opakuje učebnicové národohospodářské chyby z období jejího minulého vládnutí, které uvedlo do chudoby tisíce domácností a přivedlo ke krachu tisíce firem. Dnes je potřeba realizovat proticyklickou hospodářskou politiku a tím docílit stabilního růstu HDP a ve svém důsledku také příjmů veřejných rozpočtů,“ řekla ParlamentnímListům.cz Schillerová.

„Jsem proti tomu teď tahat pracujícím z kapes další peníze. Je řada jiných možností. Piráti přišli s balíčkem příjmů 140 miliard a bavme se o takových úsporách a změnách, kde to co nejmíň dopadne na lidi a střední třídu,“ konstatoval rovněž nesouhlasně předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Jakékoli zvyšování daní fyzickým osobám jednoznačně odmítá také poslanec SPD Radovan Vích. „Problémem státního rozpočtu je struktura výdajů zejména na platy 492 tisíc státních zaměstnanců a výdaje v sociální oblasti. Na straně příjmů je potřeba zdanit nadnárodní koncerny, které každý rok vyvádějí ve formě nezdaněných dividend 300 miliard korun, anebo zavedení tzv. digitální daně (Facebook, Google, Instagram atd.). Je také nově potřeba přijmout důchodovou reformu. To jsou kroky, které vyřeší strukturu státního rozpočtu a nikoliv zvyšování daní našim občanům,“ říká Vích.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

„Tohle je fakt jak ze špatného filmu. To není hospodářská politika, ale kolo štěstí někde na pouti. Vláda testuje, co kdo vydrží a co by možná mohlo vyjít a projít. Kabinet musí říct, co chce hned a co v delším horizontu, co je ochoten obětovat a pak to začít naplňovat. Takto jen zkouší, jak se různé nápady uchytí. Žádná vize, žádná strategie, poloúčetní přístup. Všechno napůl, odvaha a kreativita nula. Předevčírem odvody živnostníkům, včera vyšší DPH, dnes vyšší daně z příjmů fyzických osob… To je katastrofální přístup,“ má jasno místopředseda Sněmovny a hnutí ANO Karel Havlíček.

Podle europoslankyně a předsedkyně KSČM Kateřiny Konečné se vláda má zaměřit na úplně jiný zdroj příjmů do státního rozpočtu. „Myslím, že nejúčelnější by bylo zaměřit se na peníze tam, kde jsou. 350 miliard odchází do zahraničí a vláda na to tiše kouká. Banky zvýšily svůj zisk o desítky procent, o energetických gigantech ani nemluvě. Až se nebude bát sáhnout na tyto subjekty, pak se teprve bavme o dalších,“ sdělila.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

„Obecně jsem spíš příznivcem férového dodanění nadnárodních korporací, které se daním vyhýbají. Pokud by už nebylo zbytí, považoval bych za přijatelné sáhnout na daňovou sazbu u vysokopříjmových skupin. Danit více nižší příjmové skupiny je podle mě v současné situaci fatální chyba,“ odpověděl na otázku europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti).

"Jsem rozhodně proti přenášení důsledků nekompetence vlády řešit ekonomickou situaci země a přenášení vlastních chyb vlády na obyčejné lidi. Vláda má šetřit na zbytných výlohách," uvedl poslanec SPD Jiří Kobza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…