Okamura (SPD): Fialova drahota. Češi si v práci dopřávají teplé obědy stále méně

04.09.2023 23:02 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zdražení hotových jídel.

Okamura (SPD): Fialova drahota. Češi si v práci dopřávají teplé obědy stále méně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Češi si v práci dopřávají teplé obědy stále méně. Do jídelny nebo restaurace zajde v pracovní dny jen 16 procent zaměstnanců. Téměř polovina na oběd do jídelny nebo restaurace nechodí vůbec.

Ukázal to průzkum agentury STEM/MARK a informoval o něm sever faei. Důvodem poklesu pravidelného stravování v jídelnách a restauracích je Fialova drahota. Průměrná cena obědového menu podle Edenred Restaurant Indexu ve srovnání s červencem 2022 totiž stoupla o 21,4 koruny na zhruba 185 korun.

Část zaměstnanců chodí na teplé jídlo do kantýny nebo restaurace aspoň občas. Třikrát nebo čtyřikrát týdně tímto způsobem obědvá 13 procent lidí, jednou nebo dvakrát pak 22 procent. Polovina zaměstnanců (49 %) v průběhu pracovního týdne v jídelně, v kantýně nebo v restauraci neobědvá ani jednou.

„Současná situace, kdy zaměstnanci vyhledávají plnohodnotné obědy v restauraci stále méně často, je znepokojivá. Část lidí dokáže toto jídlo nahradit kvalitní stravou připravenou z domova, což by bylo ideální. Lidem ale mnohdy kromě peněz chybí také čas, případně dostatek zdravých alternativ v jejich okolí,“ uvedla odbornice na výživu Hana Pávková Málková ze společnosti STOB.

Dodala, že zaměstnanci pak obědy často řeší právě nákupem hotových jídel či polotovarů, nebo oběd dokonce vynechávají, což je zcela nevhodné. „Může to vést k větší únavě v odpoledních hodinách, nižší produktivitě práce, nedostatku energie na případnou pohybovou aktivitu a následnému večernímu přejídání,“ vysvětlila.

Odborníci přitom varují, že dlouhodobě nevhodná forma stravování v práci může vést ke vzniku nezdravých stravovacích návyků, kterých se pak lidé obtížně zbavují.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Budova našeho ministerstva se v sobotu otevře veřejnosti

4:32 Ministr Kupka: Budova našeho ministerstva se v sobotu otevře veřejnosti

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k otevřeným dveřím na Ministerstvu dopravy.