„Žádné kroky k potravinové soběstačnosti se nevedou,“ uvedl na začátek exprezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek a pokračoval:
„Za rok 2022 došlo k poklesu výroby vepřového masa o 11,8 procenta. U drůbežího je to 8,4 procenta. V letošním roce vyvážíme více než polovinu obilovin, které vyprodukujeme. V poslední, tedy loňské úrodě, se vyprodukovalo 8,2 milionu tun obilí, plus asi 600 až 700 tisíc tun kukuřice. Zhruba 2,4 milionu potřebujeme pro živočišnou výrobu a 1,4 milionu pro jídlo. Takže padesát procent nám letos zbude a vyváží se. Bylo by tak jednoduché, kdybychom podpořili výrobu jak vepřového, tak drůbežího masa. Do deseti let bychom byli soběstační,“ vysvětlil a nastínil neradostnou budoucnost.
Budeme dovážet z Jižní a Severní Ameriky. Maso pod antibiotiky…
„K tomu, co nás čeká – nedostaneme z Evropské unie žádné potraviny. Německo, co se týče vepřového, snížilo produkci o 16,7 procenta. Belgie totéž. Francie snížila o deset procent. Ohledně drůbežího je to jen o trochu lepší. Takže ta situace je velice vážná,“ varuje a vysvětluje: „Nastane to, že budeme dovážet potraviny z Jižní a Severní Ameriky, z Brazílie… Možná to nebude trvat ani rok a bude to tady. Je potřeba si říci, že toto maso je všechno pod antibiotiky, od prvního dne narození selátka. V surovinách pro krmení se používají přípravky, které jsou u nás už desítky let zakázané. Jen abychom si udělali obrázek, kam nás EU vede. Jak jsem řekl, máme šanci potravinovou soběstačnost zajistit, ale musela by tam být gramotná vláda,“ říká a nešetří ministra zemědělství. „To je děs. To tady ještě nebylo. Vždy řekne něco, co nemá nic společného s realitou. Ať na tom postu byl kdokoli, také to třeba byli lidé, kteří nebyli nějak zvlášť políbeni zemědělstvím, ale ti si alespoň k sobě vzali spolupracovníky, kteří tomu rozuměli,“ podotkl a pokračoval dál.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: David Hora